30 Ağustos 2016 Salı

'Suriye'de Türkiye'ye olan tehdit bitene kadar kalınacak'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin, "Suriye'de gerektiği kadar, ülkenin güvenliği garanti altına alınana kadar, Türkiye'ye olan tehdit bitene kadar Türkiye orada kalacaktır. Ancak orada olmamızın asıl amacı, hiç kimse bunun arkasından da farklı şey çıkarmaya kalkmasın, Suriye'nin birlik beraberliği ve toprak bütünlüğüdür." dedi.

Zeybekci, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde geçen hafta şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Özkan Bilgiç'in Denizli'nin Pamukkale ilçesine bağlı Korucuk Mahallesi'ndeki ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Bakan Zeybekci, eşi Ayşen Zeybekci ile şehidin babası Necip, annesi Fatma, kardeşi Halil ve eşi Ayşe Bilgiç'le görüştü ve başsağlığı diledi.

Zeybekci, daha sonra Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında İstanbul'da şehit olan Haki Aras'ın ailesini ziyaret etti. Şehidin eşi Firuze Aras'a başsağlığı dileyen Zeybekci, şehidin eşi ve 8 yaşındaki kızı Arzu'nun kendilerine emanet olduğunu dile getirdi. Zeybekci, Başbakan Binali Yıldırım tarafından gönderilen beratı ve mektubu takdim etti.

Zeybekci, FETÖ'nün darbe girişimine karşı Haki Aras'ın ülkeyi savunmaya çıktığını belirterek, "Ülkemizin tehdit altında olduğunu anladığı anda sağına soluna bile bakmadan koşarak vatanını, ülkesini, bayrağını, geleceğini savunmaya çıkan, demokrasisini, özgürlüğünü, ülkesinin istikbalini ve istiklalini savunmaya çıkan şehit kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

"Suriye'de gerektiği kadar, ülkenin güvenliği garanti altına alınana kadar, Türkiye'ye olan tehdit bitene kadar Türkiye orada kalacaktır. Ancak orada olmamızın asıl amacı, hiç kimse bunun arkasından da farklı şey çıkarmaya kalkmasın, Suriye'nin birlik beraberliği ve toprak bütünlüğüdür. Biz Suriye'nin birlik beraberliği ve toprak bütünlüğü dışındaki hiçbir projeye hiçbir şekilde razı olmayız. Ayrıca Türkiye'yi güneyden çevirerek bir şekilde birilerinin projelerine alet olan, kirli emellerine ulaşmak isteyen tüm terör örgütlerine karşı, gerek içeride, gerekse dışarıda kararlılıkla mücadele sürdürülecektir. Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti olarak, gidilmesi gereken yere kadar, yapılması ve verilmesi gereken mücadeleye kadar, orada gereği sonuna kadar ve bunların inleri başlarına yıkılana kadar da bu mücadele devam edecektir."

"Bunları tarih yazacak"

Zeybekci, Türk tanklarına saldırıyı hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Orada tanklarımıza, maalesef onların ellerinde olmaması gereken tanksavar füzelerle saldıran ve bir askerimizi şehit eden bir girişim oldu. Bu tanksavarları elinde bulunduranların niyeti, asla ve asla Suriye'nin hükümet rejimi ile mücadele etmek değildir. Eminim ki o füzeler Suriye rejimi hükümetine, daha doğrusu orada masum halka zulüm eden, masum halkı bombalayan, masum halkı varil bombalarıyla bombalayanlara karşı kullanılma niyetiyle onlara verilmemiştir. Onlar da bu niyetle bunu almamışlardır. Herkesin niyetinin de,bu tarz operasyonlarının da Türkiye olarak farkındayız. Biz bunları tarihe not ediyoruz. Tarihte kim orada mazlumların yanında yer aldı, kim orada milyonlarca insanın yerinden, yurdundan edilmesinin yanında yer aldı, kim bu zulmün karşısında durdu, durmadı bunları tarih yazacaktır. Nasıl ki, bugün tarihe dönüp de sorgulandığında, nasıl bazılarının insanlığın önüne çıkacak yüzü yoksa, gün geldiğinde tarih hesabını soracaktır."

Rus hükümetinin charter kararı

Zeybekci, Rus hükümetinin Türkiye ile charter uçuşlarına yönelik yasağı kaldırmasına ilişkin de "Ticaret hayatımızın, aramızdaki ticari ve ekonomik ilişkilerimizin, 24 Kasım 2015 tarihinin öncesine bir an önce dönmesi... Kaldığımız yerden hızlı bir şekilde yolumuza devam etmek istiyoruz. Bu anlamda çok sıcak ilişkilerimiz, çalışmalarımız, teknik çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda her iki ülkenin ekonomi ile ilgili teknik ekipleri çalışıyor, problemleri çözüyoruz, çok kısa bir sürede dönemde 24 Kasım öncesine dönmüş olacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak - resource: http://iyibirinsan.com/suriyede-turkiyeye-olan-tehdit-bitene-kadar-kalinacak.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder